» ЕМ-ТЕХНОЛОГІЯ

ЕМ-ТЕХНОЛОГІЯ

 

 

СКЛАД ЕМ-ПРЕПАРАТІВ

 
Всі мікроби, які можна виявити в ЕМ-препараті, присутні у всіх екосистемах, і використовуються головним чином в харчовій промисловості. Вони нетоксичні по відношенню до людини, тварин, рослин і довкілля. Препарат, таким чином, не є шкідливий і не містить генетично модифіковані організми. 
Головною причиною виняткової багатофункціональності ЕМ-препарату є найширший діапазон дії вхідних в його склад мікроорганізмів. Ось лише найбільш крупні групи вхідних в ЕМ-препарат мікроорганізмів і основні виконувані ними функції.
 Молочнокислі бактерії, лідерами серед яких є Lactobacillus plantarum і Lactobacillus casei, виробляють молочну кислоту з цукру і інших вуглеводів, вироблених фотосинтезуючими бактеріями і дріжджами. Напої типа йогурту і розсолу, виробляють з використанням молочнокислих бактерій вже дуже давно. Молочна кислота - сильний стерилізатор. Вона пригнічує шкідливі мікроорганізми і прискорює розкладання органічної речовини. Крім того, молочнокислі бактерії сприяють розкладанню лігнінов і целюлози та ферментують ці речовини.
Молочнокислі бактерії здатні подавити поширення шкідливого мікроорганізму Fusarium, що викликає хвороби рослин. Збільшення чисельності (Fusarium) ослабляє рослини Фотосинтезуючі бактерії, представлені в першу чергу Rhodopseudomonas palustris, - незалежні мікроорганізми, що самопідтримуються. Ці бактерії синтезують корисні речовини з кореневих виділень рослин, органічних речовин і отруйних газів (наприклад, сірководня), використовуючи сонячне світло і тепло, ґрунти - як джерела енергії. Корисні речовини включають амінокислоти, нуклеїнові кислоти, інші біологічно активні речовини і цукру, сприяючі розвитку і зростанню рослин. Ці речовини поглинаються рослинами безпосередньо і також виступають, як їжа для бактерій, що розвиваються. Так, у відповідь на збільшення числа фотосинтезуючих бактерій, в ґрунті зростає вміст інших ефективних мікроорганізмів. Наприклад, вміст мікорізних грибків збільшується із-за доступності азотних з'єднань (амінокислот), використовуваних як субстрат, який виділяється фотосинтезуючими бактеріями. А мікориза, у свою чергу, покращує розчинність фосфатів в ґрунтах, доставляючи, таким, що викликає розвиток інших хвороб і часто закінчується спалахом нематод.Чисельність нематод падає поступово, у міру того, як молочнокислі бактерії пригнічують поширення Fusarium. 
Азотфіксуючі бактерії поглинають атмосферний азот і закріплюють його у вигляді азотних з'єднань, збільшуючи запас азоту в ґрунті. Дріжджі, а саме наявні в препараті Saccharomyces cerevisiae синтезують антибіотичні і корисні для рослин речовини з амінокислот і цукрів, що продукуються фотосинтезуючими бактеріями, органічними речовинами і корінням рослин. Біологічно активні речовини типа гормонів і ферментів, вироблені дріжджами, стимулюють точку зростання і, відповідно, зростання кореня. Вони секретують (виділяють) корисні субстрати для ефективних мікроорганізмів типа молочнокислих бактерій і актиноміцетів.
Актиноміцети, які по своїй будові займають проміжне положення між бактеріями і грибами, виробляють антибіотичні речовини з амінокислот, що виділяються фотосинтезуючими бактеріями і органічною речовиною. Ці антибіотики пригнічують зростання шкідливих грибів і бактерій. Актиноміцети можуть співіснувати з фотосинтезуючими бактеріями. Таким чином, обидві групи покращують стан ґрунту.
Ферментуючі гриби. Гриби типа Aspergillus і Penicillium швидко розкладають органічні речовини, виробляючи етиловий спирт, складні ефіри і антибіотики. Вони пригнічують запахи і запобігають зараженню ґрунту шкідливими комахами і їх личинками.
Кожен різновид ефективних мікроорганізмів (бактерії, дріжджі, актиноміцети, гриби) має власну важливу функцію. З одного боку - підтримує дію інших мікроорганізмів, з іншої - використовує речовини, вироблені цими мікроорганізмами. Це явище «співіснування і сопроцвітіння» і є симбіоз.
Коли ЕМ розвиваються вґрунтах,як співтовариство, кількість корисних мікроорганізмів збільшується. Мікросвіт ґрунту стає багатшим, і мікробні екосистеми в ґрунті добре збалансовані, причому певні мікроорганізми, особливо патогенні, не розвиваються. Таким чином, пригнічуються хвороби ґрунту. Коріння рослин виділяють речовини типа вуглеводів, амінокислот, органічних кислот і активних ферментів. ЕМ використовують їх для зростання. Протягом цього процесу вони, у свою чергу, виділяють і тим самим забезпечують рослини амінокислотами, нуклеїновими кислотами, всілякими вітамінами і гормонами. Крім того, ЕМ  біля корневої зони утворюють симбіоз з рослинами. Отже, в ґрунтах, заселених ЕМ, рослини розвиваються у виключно сприятливих умовах.

только лучшие скачать документальные фильмы с нашего сайта, рекомендуем DataLife Engine установить, а ещё скачать игры бесплатно с нашего ресурса.