ЕМ-Україна > Компостування


КОМПОСТУВАННЯ 

 

Відомо, що в природі, рослини привносять в ґрунт набагато більше органіки, ніж беруть з неї.

 

Рослини беруть з ґрунту тільки від 2 до 6% хімічних елементів, а решта 94-98% вони отримують з повітря. Таким чином, при внесенні компосту в ґрунт, ми повернемо в 10-25 разів більше хімічних елементів, ніж необхідно рослинам для наступного врожаю.

 

 

Для приготування компосту підійдуть будь-які органічні рештки:


  • відходи тваринництва (випорожнення тварин, гній, пташиний послід);
  • підстилка, після використання в місцях утримання тварин;
  • відходи борошномельного і круп'яного виробництва, паперової промисловості;
  • адово-городні рештки (бадилля, бур'яни, трава, листя, тирса, солома, лушпиння соняшнику, тощо);
  • харчові та побутові відходи.
 
На відміну від звичайного компосту, який готується роками, ЕМ-компост може бути використаний вже через 1- 5 місяців після закладки, а при нагальній необхідності, через 2-3 тижні. Подальше дозрівання компосту буде відбуватися вже в ґрунті.
 
ЕМ-компост - це концентрат органіки, ферментований за допомогою ЕМ-препаратів.
 
Залежно від терміну використання і досягнення необхідної якості, компост готують аеробним (з доступом повітря) і анаеробним (без доступу повітря) способами. Аеробний спосіб застосовується для швидкої ферментації органіки, і компост готовий до вживання вже через 1,5-2 місяці після закладки, але може бути використаний і через місяць.
 
При анаеробному компостуванні температура бурту, за рахунок саморозігріву компостної маси, часто підвищується до 40-80 °С. При цьому, гине велика частина патогенної мікрофлори, а також яйця гельмінтів, личинки шкідників і насіння бур'янів. Після «згорання» легко ферментованих органічних решток, температура бурту знижується до 20-25 °С. Залежно від розміру часток і температури повітря, ферментація органіки триває 3-5 місяців, хоча компост можна, за потреби, використовувати вже через 2-3 тижні.
 
Анаеробний компост ефективніший, ніж аеробний. Хоча аеробний компост дозріває швидше, при доступі повітря відбувається й швидка втрата поживних речовин, що знижує цінність компосту. Ферментація компосту без доступу повітря зберігає максимальну кількість поживних речовин та колонію факультативних анаеробних ЕМ, що відповідають надалі за зростання врожаю і його якість. Чим довше процес ферментації анаеробного компосту, тим вище його поживна цінність, і тим менше залишається в ньому патогенної мікрофлори.
 
Чим більше кількість складових компосту, тим вище його поживна цінність. Тому внесння компості гною або пташиного посліду, збагачує якість та прискорює процес компостування.

Поживна цінність ЕМ-компосту в 5-10 разів вища за цінність гною, компостованого без ЕМ. Відповідно, менші і норми внесення.

Застосування ЕМ-компосту підвищує врожайність. Під час дозрівання компосту відбувається процес ферментації, а не гниття, тому відсутні неприємні запахи.

Осіннє внесення компосту провокує проростання бур'янів, які гинуть з подальшими морозами, не залишаючи потомства. Коріння бур'янів, після осінньої землеобробки, через свіжі зрізи піддаються дії мікроорганізмів, переробляються ними, і теж гинуть. Так, через рік-два, можливо позбавитися від бур'янів без спеціальної боротьби з ними.

ЕМ -компост є найбільш продуктивним джерелом, як для підживлення ґрунту, так і для підвищення врожайності сільськогосподарських культур.

Повернутися назад