ЕМ-Україна > Інформація, Застосування ЕМ, Статті > ЕМ-КОМПОСТУВАННЯ

ЕМ-КОМПОСТУВАННЯ


25-11-2017, 15:48
Автор: Tanya

Приготування ЕМ-компосту:
Для його приготування можуть бути використані різні відходи: бур’яни (тільки не хворі, багаторічні й обсіменені), скошена трава, бадилля овочів і картоплі, тирса, хвоя, торф, кісткове борошно, солома, відходи харчових виробництв. Чим більше різних складових, тим вище поживна цінність ЕМ-компосту.
Закладку компосту можна проводити в будь-який час року. Звичайно, при температурі + 20-35 ° С компост дозріває швидше, але при закладці великої кількості компонентів, розігрів відбувається вже в перший тиждень, незважаючи на знижену температуру в осінньо-весняний період. Температура компостної маси повинна бути + 28-350С. Пам'ятайте, що при більш високій (понад 600С) всі мікроорганізми гинуть.
Для посилення доступу повітря в компостну масу бажано на поверхню ґрунту закласти так званий «дренаж» (гілки дерев, кора, стружка). Однак можна обійтися і без дренажного матеріалу, головне не утрамбовувати компостований матеріал. 
Бадилля, грубі стебла бур'янів бажано подрібнити. Не слід побоюватися внесення коренів живучих бур'янів, бо вже через 3 дні вони втратять свої властивості і будуть являти собою лише чисто живильну масу. Дуже важлива вологість для компосту, це впливає на швидкість приготування і на якість кінцевого продукту.  Вона повинна бути в межах 45-70%. Визначити вологість можна по грудочкам компосту, або якщо при стисненні  в кулак органічний матеріал починає виділяти рідину між пальців.
Компост з рідким ЕМ-препаратом
Органіку укладати шарами товщиною 20-25 см, кожен шар поливати розчином ЕМ концентрації 1:100 (1 л препарату на 100 л джерельної, очищеної води, або нехлорованої). Витрати розчину 1л на 1м2 компостного шару.
Компост ЕМ-бокаші
Органіку укладати шарами товщиною 20-25 см, кожен шар рівномірно посипати ЕМ-бокаші й зволожити водою очищеною, або нехлорованою. Витрати 150г на 1м2 компостного шару.
Зверху компостний шар, з рідким ЕМ-препаратом або ЕМ-бокаші, засипати землею 1-2 см й укрити темною плівкою або толем, краї присипати землею.
         Коли компост дозрів, компостна маса повинна бути розсипчастою, вологою, темного кольору. А головне - зрілий компост повинен пахнути лісовою землею. 



dle

Повернутися назад