ЕМ-Україна > Застосування ЕМ > ЕМ КОМПОСТ

ЕМ КОМПОСТ


22-10-2016, 21:00
Автор: Rodion
ЕМ-компост - концентрат органіки, ферментований за допомогою ЕМ-препаратів. Це найпродуктивніший прийом використання наявної органіки (бадилля, бур'яни, трава, гній, листя, тирса, кісткова мука, солома, відходи харчових виробництв і т. д.). У якісному компості, як в родючому грунті, співвідношення вуглецю і азоту повинне складати 11:1 (11 частин вуглецю на 1 частину азоту). Для живлення мікроорганізмів і рослин це співвідношення має бути 25:1, а в рослинних залишках цей показник складає 30-70:1, тобто існує великий надлишок вуглецю і недолік азоту. При великому надлишку вуглецю процес компостування сповільнюється до тих пір, поки зайвий вуглець не випарується у вигляді З. При великому надлишку азоту, як, наприклад, в свіжому гної або пташиному посліді (C:n = 2:1), зайвий азот виділятиметься у вигляді аміаку і оксидів азоту. Втрати азоту досягають 30 %. Для здобуття компосту високої якості при закладці компостної купи поважно дотримувати потрібне співвідношення вуглецю і азоту.
Для збагачення компостної купи мінеральними елементами живлення в неї можна додати рослини-накопичувачі. Так, живокіст нагромаджує калій, листя гречки і дині - кальцій, кропива - азот і залізо, а листя гірчиці і рапсу - фосфор. На відміну від звичайного компосту, який готується роками, ЕМ-компост може бути використаний вже через 3-4 тижні після закладки. ЕМ-компост є найбільш продуктивним джерелом як пожвавлення грунту, так і значного підвищення врожайності сільськогосподарських культур.
Залежно від терміновості використання і досягнення необхідної якості, компост готують аеробним (з доступом повітря) і анаеробним (без доступу повітря) способами. Аеробний компост застосовується для швидкої ферментації органіки. Бурт укладається рівномірно, без ущільнення (рихле укладання прискорює розкладання органічної речовини, але підсилює втрати аміачного азоту).
Для посилення доступу повітря в компостну купу бажано зробити в її підстави так званий «дренаж». Для цього до закладки компосту на поверхню грунту укладається дренажний матеріал (вітки дерев, відходи пиломатеріалів - кора, стружка). Можна на дно радіально укласти жердини, а зверху постелити крупні вітки. В цьому випадку зручніше аерувати купу, періодично трусивши її за зовнішні кінці жердин. Проте можна обійтися і без дренажного матеріалу, головне - рихле укладання компостованих матеріалів. При закладці ЕМ-компосту необхідно прагнути до більшої різноманітності компонентів і більш рівномірного розміщення їх в купі. Бадилля і грубі стебла бур'янів бажано подрібнювати. ЕМ-препарат потрібно вносити пошарово, у міру формування купи.
Для ЕМ-компостування використовують розчин препарату ЕМ-А або ЕМ-Екстракт в концентрації 1:100, тобто на 10 л води додають 100 мл ЕМ-препарату і 100 мл патоки. Та додають ЕМ Бокаши в кількості 10 кг на тонну . Вологість компосту має бути в межах 60 %. Компост готовий до вживання вже через 1,5-2 місяці після укладання, але може бути використаний і через місяць.

 Важливо!
 • При аеробному компостуванні температура бурту часто підвищується до 40-60 °С. При цьому гине велика частина мікрофлори, в т.ч. патогенна, а також яйця гельмінтів, личинки шкідників і насіння бур'янів. Для прискорення процесу ферментації можна полити бурт гарячою водою (+80 °С). Лише після «згорання», коли температура бурту знизиться до 20-25 °С, необхідно внести ЕМ-розчин повторно. Такий ЕМ-компост вже через 3 дні можна вносити до грунту. Перевага аеробного компостування: період ферментації коротший, ніж при анаеробному компостуванні.
Недолік: температура в процесі ферментації некерована, що знижує цінність компосту. Анаеробний компост ефективніший, ніж аеробний, оскільки в нім зберігається максимальна кількість живильних речовин і сильніше розвинені анаеробні ЕМ, такі, що відповідають надалі за зростання урожаю і його якість. Крім того, за один прийом можна закладати велику кількість органіки, і її не потрібно перелопачувати в процесі ферментації.
Закладають компост завглибшки до 50 см. Через кожні 15- 20 см подрібненої органіки насипають 3-5 см родючої землі (приблизно 10 % від загальної маси), яку поливають ЕМ-розчином або ЕМ-Екстрактом в концентрації 1:100-1:250. Та додають ЕМ Бокаши в кількості 10 кг на тонну якби присолючі між компонентами. Оптимальна вологість повинна складати 50-60 %, а температура - +25 - +30 °С.
Всі компоненти добре трамбують, щоб скоротити доступ повітря. Після завершення укладання бурт накривають поліетиленовою плівкою, а краї присипають землею. Можна бурт накрити шаром трави. Залежно від розміру часток і температури повітря, ферментація органіки триває 3-5 місяців, хоча до вживання компост готовий вже через 3-4 тижні. Переваги анаеробного компосту: зберігається живильна цінність органіки. Недолік: силосообразная маса доставляє незручності при внесенні до грунту.
Витрата ЕМ-А препарату: 1 літр на тонну будь-якої органіки або 5 літрів ЕМ-розчину (1:100) на 1 м2 органіки.
Витрата ЕМ-Екстракту: 2 літри і більш - на тонну органіки (чим більше екстракту, тим швидше дозріє компост).
Витрата ЕМ Бокаши в кількості 10 кг на тонну ограніки (Прискорює дозрівання компосту)
Компост з гною, щоб уникнути спалаху і втрати живильних речовин, краще робити анаеробним способом, оскільки 1 г свіжого гною містить 1 млрд мікроорганізмів. І хоча до кінця дозрівання компосту їх чисельність зменшується в 10 разів, в компості також зберігаються і патогенні мікроорганізми, що попали в нього з фекаліями тварин. Ці мікроорганізми характеризуються великою тривалістю виживання в грунті. Так, в гної великої рогатої худоби паличка туберкульозу зберігається від 5 місяців до 2 років, паличка тифу - 3 місяці, гноєрідні коки - 2 місяці, збудники бруцельозу - від 20 до 100 днів.
Пташиний послід також є високотоксичною речовиною і є джерелом перенесення небезпечних для людини і тваринних захворювань. Сальмонелли в пташиному посліді виживають 10 днів, бактерії туберкульозу - 12 місяців. При зрошуванні полів стоками птахофабрик яйця гельмінтів зберігаються в грунті до 2 років.
Враховуючи можливість зараження природного середовища, доцільно всі тваринницькі відходи піддавати гарячому компостуванню, тобто витримувати протягом певного часу при високій температурі. Для цього шар рослинних залишків необхідно прокладати шаром відходів життєдіяльності тварин, а потім шаром грунту 8-10 см, і кожен шар поливати ЕМ-А розчином 1:100 (на 10 л води -100 мл ЕМ-А препарату і 100 мл патоки). Епізодичне спушення купи забезпечує доступ кисню до органічної речовини і швидке прогрівання компосту до 65-70 °С. Після «згорання» всієї патогенної мікрофлори, яєць гельмінтів і насіння бур'янів необхідно знов пролити купу ЕМ-розчином 1:100. Такий компост вже через тиждень можна використовувати як добриво.
Витрата ЕМ-препарату при компостуванні гною можна зменшити до 0,5 л на 1 т, але краще все ж використовувати ЕМ-препарат в більшій кількості.
Важливо! • Чим більше кількість складових компосту, тим вище його живильна цінність. • Наявність в компості гною або пташиного посліду збільшує швидкість компостування і його животворчу цінність. • ЕМ-компост, отриманий при температурі вище 45 °С, майже в 2 рази слабкіше за компост, ферментований при температурі +20 - +30 °С. • Чим довше процес ферментації анаеробного компосту, тим вище його животворча цінність і тим менше залишається в нім патогенної мікрофлори.
Ефект: Живильна цінність ЕМ-компосту в 5-10 разів вища за цінність гною, ферментованого без ЕМ! Відповідно, менше і норми внесення.

Внесення ЕМ-компосту
1. Повністю ферментований ЕМ-компост можна вносити до верхнього шару грунту, вільного від рослин, або в міжряддя по 0,5-1 кг на 1 м2 щомісячно, присипаючи грунтом або мульчуючи органікою (листям, бур'янами, тирсою і т. д.).
2. Весной «осінній» ЕМ-компост вносять на грядки в кількості 0,5-10 кг на 1 м2за 1,5-2 тижні до посіву (посадки) рослин, присипають шаром землі (не менше 5 см) і поливають ЕМ-розчином в концентрації 1:100 - 1:250. Витрата ЕМ-розчину - 2-3 л/м2. Перед внесенням ЕМ-компосту грунт можна обробити на глибину не більше 5-7 см, підрізавши корнеотприськові бур'яни.
3. Восени ЕМ-компост вносять на грядки відразу після збирання врожаю, в кількості 0,5-10 кг на м2, і мульчують грунтом. Грунт необхідно полити чистою водою, а потім Ем-розчином в концентрації 1:100. Витрата Ем-розчину - 2-3 л/м2. Ця операція провокує проростання бур'янів, які, відростаючи, потрапляють під заморожування і, не встигнувши обсіменитися, гинуть. Для прискореного проростання бур'янів грядки краще накривати плівкою.
4. Літній полив культур суцільної сівби (морква, буряк, зеленниє культури і т. д.) виробляється «базікою» з компосту: на відро води - 1 кг ЕМ-компосту. Все добре перемішують і проціджують, і отриману рідину розбавляють водою 1:10 (у 10 разів). Нею поливають грунт і рослини.
5. Під кущі і дерева - в поглиблення по периметру крони рослин, виконані в 4-6 місцях, ЕМ-компост вносять по одній лопаті і присипають землею. Вносити ЕМ-компост досить 1 раз на місяць.
Важливо! • Внесений до грунту навесні ЕМ-компост слід обов'язково присипати шаром грунту не менше 5 см, щоб уникнути «опіків» висадженого насіння і коріння розсади. • Свіжий компост (при ферментації менш одного місяця), щоб уникнути «опіків», не можна вносити до кореневої або пристволової зони рослин, оскільки підвищена кислотність і концентрація ЕМ можуть пошкодити коріння. • не Можна вносити ЕМ-компост одночасно з хімічними добривами.
Ефект
Вживання ЕМ-компосту найефективніше в ЕМ-технології: в деяких випадках збільшення врожайності плодово-ягідних і овочевих культур досягало 200-400 %.
Кухонні відходи становлять близько половини усіх відходів у домашньому господарстві. Переробка цих відходів становить велику економічну та екологічну проблему. При використанні ЕМ та ЕМ Bokashi можна здійснити ресайклінг харчових відходів та отримати цінний компост для удобрення городу та кімнатних квітів. Це досягається шляхом додавання до органічних відходів у спеціальних резервуарах препарату ЕМ Bokashi (ферментовані з ЕМ висівки зернових). ЕМ Bokashi уможливлює стабільний процес ферментації і виключає процеси гниття, неприємні запахи та розмноження мух.
При дбайливому використанні, ЕМ заощаджує ваш час та гроші. Щоб процес компостування був іще ефективнішим, кожний доданий шар відходів, окрім посипання Компост-Стартером EM Bokashi, можна побризкати розчином ЕМ Город. Завдяки цьому процес ферментації йтиме іще швидше. Приготований у такий спосіб компост не виділяє неприємних запахів, оскільки у відерці відбувається процес ферментації, а не гниття. Ефективні Мікроорганізми® є безпечними для людей, тварин і навколишнього середовища. 
Продукти ЕМ™ не містять генетично модифікованих складників (ГМО)
 
 
Як приготувати компост із кухонних відходів?
1. Приготуйте відерце для компостування, розсипте на його дні невелику кількість EM Bokashi.
2. Подрібніть органічні відходи, такі як: лушпиння, зів'ялі чи вже непридатні до споживання овочі та фрукти (не запліснявілі – пліснява може заразити компост), і вкиньте до відерця. Компостувати можна також кавову гущу, шкаралупи від яєць, залишки випічки, навіть шкуринки з цитрусових.
3. Складені на дні відерця для компостування відходи посипте невеликою кількістю EM Bokashi.
4. Притисніть відходи у відерці, так, щоб максимально усунути повітря з-поміж них, за допомогою спеціальної приставки, що додається до відерця.
5. Закрийте щільно кришку відерця, так, щоб унеможливити доступ кисню всередину.
6. Повторюйте процедуру додавання відходів до цілковитого наповнення відерця.
7. Кожні 2-3 дні збирайте рідину, що відціджується з майбутнього компосту (відкручуючи кран біля дна відерця). Застосовуйте її, розбавлену водою у співвідношенні 1:1000, для удобрювання рослин у саду чи кімнатних квітів у горщиках.
8. Заповнене відерце залиште щонайменше на 2 тижні у теплому місці, для інтенсифікації процесу компостування.
9. Компост готовий до використання, якщо після відкриття він має кисло-солодкий запах квашених овочів, і ви можете помітити зменшення об'єму компостованих відходів. Іноді на поверхні може з'явитися шар корисної плісняви, котра є природнім явищем і не впливає на якість компосту.
Приготований у такий спосіб компост ви можете перекопати із грунтом на грядках на городі, або збирати у компостній купі до отримання бажаної кількості компосту. Щоб компост не втрачав своїх властивостей, варто накрити компостну купу целофаном або скошеною травою, листям, по можливості щільно притискаючи її зверху.
dle

Повернутися назад