ЕМ КОМПОСТ

ЕМ-компост - концентрат органіки, ферментований за допомогою ЕМ-препаратів. Це найпродуктивніший прийом використання наявної органіки (бадилля, бур'яни, трава, гній, листя, тирса, кісткова мука, солома, відходи харчових виробництв і т. д.). У якісному компості, як в родючому грунті, співвідношення вуглецю і азоту повинне складати 11:1 (11 частин вуглецю на 1 частину азоту). Для живлення мікроорганізмів і рослин це співвідношення має бути 25:1, а в рослинних залишках цей показник складає 30-70:1, тобто існує великий надлишок вуглецю і недолік азоту. При великому надлишку вуглецю процес компостування сповільнюється до тих пір, поки зайвий вуглець не випарується у вигляді З. При великому надлишку азоту, як, наприклад, в свіжому гної або пташиному посліді (C:n = 2:1), зайвий азот виділятиметься у вигляді аміаку і оксидів азоту. Втрати азоту досягають 30 %. Для здобуття компосту високої якості при закладці компостної купи поважно дотримувати потрібне співвідношення вуглецю і азоту.
Для збагачення компостної купи мінеральними елементами живлення в неї можна додати рослини-накопичувачі. Так, живокіст нагромаджує калій, листя гречки і дині - кальцій, кропива - азот і залізо, а листя гірчиці і рапсу - фосфор. На відміну від звичайного компосту, який готується роками, ЕМ-компост може бути використаний вже через 3-4 тижні після закладки. ЕМ-компост є найбільш продуктивним джерелом як пожвавлення грунту, так і значного підвищення врожайності сільськогосподарських культур.
Залежно від терміновості використання і досягнення необхідної якості, компост готують аеробним (з доступом повітря) і анаеробним (без доступу повітря) способами. Аеробний компост застосовується для швидкої ферментації органіки. Бурт укладається рівномірно, без ущільнення (рихле укладання прискорює розкладання органічної речовини, але підсилює втрати аміачного азоту).
Для посилення доступу повітря в компостну купу бажано зробити в її підстави так званий «дренаж». Для цього до закладки компосту на поверхню грунту укладається дренажний матеріал (вітки дерев, відходи пиломатеріалів - кора, стружка). Можна на дно радіально укласти жердини, а зверху постелити крупні вітки. В цьому випадку зручніше аерувати купу, періодично трусивши її за зовнішні кінці жердин. Проте можна обійтися і без дренажного матеріалу, головне - рихле укладання компостованих матеріалів. При закладці ЕМ-компосту необхідно прагнути до більшої різноманітності компонентів і більш рівномірного розміщення їх в купі. Бадилля і грубі стебла бур'янів бажано подрібнювати. ЕМ-препарат потрібно вносити пошарово, у міру формування купи.
Для ЕМ-компостування використовують розчин препарату ЕМ-А або ЕМ-Екстракт в концентрації 1:100, тобто на 10 л води додають 100 мл ЕМ-препарату і 100 мл патоки. Та додають ЕМ Бокаши в кількості 10 кг на тонну . Вологість компосту має бути в межах 60 %. Компост готовий до вживання вже через 1,5-2 місяці після укладання, але може бути використаний і через місяць.

 Важливо!
 • При аеробному компостуванні температура бурту часто підвищується до 40-60 °С. При цьому гине велика частина мікрофлори, в т.ч. патогенна, а також яйця гельмінтів, личинки шкідників і насіння бур'янів. Для прискорення процесу ферментації можна полити бурт гарячою водою (+80 °С). Лише після «згорання», коли температура бурту знизиться до 20-25 °С, необхідно внести ЕМ-розчин повторно. Такий ЕМ-компост вже через 3 дні можна вносити до грунту. Перевага аеробного компостування: період ферментації коротший, ніж при анаеробному компостуванні.
Недолік: температура в процесі ферментації некерована, що знижує цінність компосту. Анаеробний компост ефективніший, ніж аеробний, оскільки в нім зберігається максимальна кількість живильних речовин і сильніше розвинені анаеробні ЕМ, такі, що відповідають надалі за зростання урожаю і його якість. Крім того, за один прийом можна закладати велику кількість органіки, і її не потрібно перелопачувати в процесі ферментації.
Закладають компост завглибшки до 50 см. Через кожні 15- 20 см подрібненої органіки насипають 3-5 см родючої землі (приблизно 10 % від загальної маси), яку поливають ЕМ-розчином або ЕМ-Екстрактом в концентрації 1:100-1:250. Та додають ЕМ Бокаши в кількості 10 кг на тонну якби присолючі між компонентами. Оптимальна вологість повинна складати 50-60 %, а температура - +25 - +30 °С.
Всі компоненти добре трамбують, щоб скоротити доступ повітря. Після завершення укладання бурт накривають поліетиленовою плівкою, а краї присипають землею. Можна бурт накрити шаром трави. Залежно від розміру часток і температури повітря, ферментація органіки триває 3-5 місяців, хоча до вживання компост готовий вже через 3-4 тижні. Переваги анаеробного компосту: зберігається живильна цінність органіки. Недолік: силосообразная маса доставляє незручності при внесенні до грунту.
Витрата ЕМ-А препарату: 1 літр на тонну будь-якої органіки або 5 літрів ЕМ-розчину (1:100) на 1 м2 органіки.
Витрата ЕМ-Екстракту: 2 літри і більш - на тонну органіки (чим більше екстракту, тим швидше дозріє компост).
Витрата ЕМ Бокаши в кількості 10 кг на тонну ограніки (Прискорює дозрівання компосту)
Компост з гною, щоб уникнути спалаху і втрати живильних речовин, краще робити анаеробним способом, оскільки 1 г свіжого гною містить 1 млрд мікроорганізмів. І хоча до кінця дозрівання компосту їх чисельність зменшується в 10 разів, в компості також зберігаються і патогенні мікроорганізми, що попали в нього з фекаліями тварин. Ці мікроорганізми характеризуються великою тривалістю виживання в грунті. Так, в гної великої рогатої худоби паличка туберкульозу зберігається від 5 місяців до 2 років, паличка тифу - 3 місяці, гноєрідні коки - 2 місяці, збудники бруцельозу - від 20 до 100 днів.
Пташиний послід також є високотоксичною речовиною і є джерелом перенесення небезпечних для людини і тваринних захворювань. Сальмонелли в пташиному посліді виживають 10 днів, бактерії туберкульозу - 12 місяців. При зрошуванні полів стоками птахофабрик яйця гельмінтів зберігаються в грунті до 2 років.
Враховуючи можливість зараження природного середовища, доцільно всі тваринницькі відходи піддавати гарячому компостуванню, тобто витримувати протягом певного часу при високій температурі. Для цього шар рослинних залишків необхідно прокладати шаром відходів життєдіяльності тварин, а потім шаром грунту 8-10 см, і кожен шар поливати ЕМ-А розчином 1:100 (на 10 л води -100 мл ЕМ-А препарату і 100 мл патоки). Епізодичне спушення купи забезпечує доступ кисню до органічної речовини і швидке прогрівання компосту до 65-70 °С. Після «згорання» всієї патогенної мікрофлори, яєць гельмінтів і насіння бур'янів необхідно знов пролити купу ЕМ-розчином 1:100. Такий компост вже через тиждень можна використовувати як добриво.
Витрата ЕМ-препарату при компостуванні гною можна зменшити до 0,5 л на 1 т, але краще все ж використовувати ЕМ-препарат в більшій кількості.
Важливо! • Чим більше кількість складових компосту, тим вище його живильна цінність. • Наявність в компості гною або пташиного посліду збільшує швидкість компостування і його животворчу цінність. • ЕМ-компост, отриманий при температурі вище 45 °С, майже в 2 рази слабкіше за компост, ферментований при температурі +20 - +30 °С. • Чим довше процес ферментації анаеробного компосту, тим вище його животворча цінність і тим менше залишається в нім патогенної мікрофлори.
Ефект: Живильна цінність ЕМ-компосту в 5-10 разів вища за цінність гною, ферментованого без ЕМ! Відповідно, менше і норми внесення.

Внесення ЕМ-компосту
1. Повністю ферментований ЕМ-компост можна вносити до верхнього шару грунту, вільного від рослин, або в міжряддя по 0,5-1 кг на 1 м2 щомісячно, присипаючи грунтом або мульчуючи органікою (листям, бур'янами, тирсою і т. д.).
2. Весной «осінній» ЕМ-компост вносять на грядки в кількості 0,5-10 кг на 1 м2за 1,5-2 тижні до посіву (посадки) рослин, присипають шаром землі (не менше 5 см) і поливають ЕМ-розчином в концентрації 1:100 - 1:250. Витрата ЕМ-розчину - 2-3 л/м2. Перед внесенням ЕМ-компосту грунт можна обробити на глибину не більше 5-7 см, підрізавши корнеотприськові бур'яни.
3. Восени ЕМ-компост вносять на грядки відразу після збирання врожаю, в кількості 0,5-10 кг на м2, і мульчують грунтом. Грунт необхідно полити чистою водою, а потім Ем-розчином в концентрації 1:100. Витрата Ем-розчину - 2-3 л/м2. Ця операція провокує проростання бур'янів, які, відростаючи, потрапляють під заморожування і, не встигнувши обсіменитися, гинуть. Для прискореного проростання бур'янів грядки краще накривати плівкою.
4. Літній полив культур суцільної сівби (морква, буряк, зеленниє культури і т. д.) виробляється «базікою» з компосту: на відро води - 1 кг ЕМ-компосту. Все добре перемішують і проціджують, і отриману рідину розбавляють водою 1:10 (у 10 разів). Нею поливають грунт і рослини.
5. Під кущі і дерева - в поглиблення по периметру крони рослин, виконані в 4-6 місцях, ЕМ-компост вносять по одній лопаті і присипають землею. Вносити ЕМ-компост досить 1 раз на місяць.
Важливо! • Внесений до грунту навесні ЕМ-компост слід обов'язково присипати шаром грунту не менше 5 см, щоб уникнути «опіків» висадженого насіння і коріння розсади. • Свіжий компост (при ферментації менш одного місяця), щоб уникнути «опіків», не можна вносити до кореневої або пристволової зони рослин, оскільки підвищена кислотність і концентрація ЕМ можуть пошкодити коріння. • не Можна вносити ЕМ-компост одночасно з хімічними добривами.
Ефект
Вживання ЕМ-компосту найефективніше в ЕМ-технології: в деяких випадках збільшення врожайності плодово-ягідних і овочевих культур досягало 200-400 %.
Кухонні відходи становлять близько половини усіх відходів у домашньому господарстві. Переробка цих відходів становить велику економічну та екологічну проблему. При використанні ЕМ та ЕМ Bokashi можна здійснити ресайклінг харчових відходів та отримати цінний компост для удобрення городу та кімнатних квітів. Це досягається шляхом додавання до органічних відходів у спеціальних резервуарах препарату ЕМ Bokashi (ферментовані з ЕМ висівки зернових). ЕМ Bokashi уможливлює стабільний процес ферментації і виключає процеси гниття, неприємні запахи та розмноження мух.
При дбайливому використанні, ЕМ заощаджує ваш час та гроші. Щоб процес компостування був іще ефективнішим, кожний доданий шар відходів, окрім посипання Компост-Стартером EM Bokashi, можна побризкати розчином ЕМ Город. Завдяки цьому процес ферментації йтиме іще швидше. Приготований у такий спосіб компост не виділяє неприємних запахів, оскільки у відерці відбувається процес ферментації, а не гниття. Ефективні Мікроорганізми® є безпечними для людей, тварин і навколишнього середовища. 
Продукти ЕМ™ не містять генетично модифікованих складників (ГМО)
 
 
Як приготувати компост із кухонних відходів?
1. Приготуйте відерце для компостування, розсипте на його дні невелику кількість EM Bokashi.
2. Подрібніть органічні відходи, такі як: лушпиння, зів'ялі чи вже непридатні до споживання овочі та фрукти (не запліснявілі – пліснява може заразити компост), і вкиньте до відерця. Компостувати можна також кавову гущу, шкаралупи від яєць, залишки випічки, навіть шкуринки з цитрусових.
3. Складені на дні відерця для компостування відходи посипте невеликою кількістю EM Bokashi.
4. Притисніть відходи у відерці, так, щоб максимально усунути повітря з-поміж них, за допомогою спеціальної приставки, що додається до відерця.
5. Закрийте щільно кришку відерця, так, щоб унеможливити доступ кисню всередину.
6. Повторюйте процедуру додавання відходів до цілковитого наповнення відерця.
7. Кожні 2-3 дні збирайте рідину, що відціджується з майбутнього компосту (відкручуючи кран біля дна відерця). Застосовуйте її, розбавлену водою у співвідношенні 1:1000, для удобрювання рослин у саду чи кімнатних квітів у горщиках.
8. Заповнене відерце залиште щонайменше на 2 тижні у теплому місці, для інтенсифікації процесу компостування.
9. Компост готовий до використання, якщо після відкриття він має кисло-солодкий запах квашених овочів, і ви можете помітити зменшення об'єму компостованих відходів. Іноді на поверхні може з'явитися шар корисної плісняви, котра є природнім явищем і не впливає на якість компосту.
Приготований у такий спосіб компост ви можете перекопати із грунтом на грядках на городі, або збирати у компостній купі до отримання бажаної кількості компосту. Щоб компост не втрачав своїх властивостей, варто накрити компостну купу целофаном або скошеною травою, листям, по можливості щільно притискаючи її зверху.
dle
22-10-2016, 21:00
2006 переглядів
  
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.
КОМЕНТАРІ
5
линя 7 жовтня 2018 12:05
Хотите больше продаж и клиентов?

Мы предоставляем любые базы по физическим и юридическим лицам России, Беларуси, Украины И СНГ
С помощью базы Вы можете делать обзвон, рассылку e-mail и SMS, потенциальных клиентов

Только до 10 октября - 25% скидки на готовые базы!
Обновление баз ОКТЯБРЬ 2018!


База Яндекс Карт (ВСЯ РОССИЯ +8 стран) Более 6 000 000 контактов - 3000 рос.руб
База 2 GIS (Россия + 3 страны) Более 3 500 000 контактов России - 2000рос.руб

База доменных имён в зоне РОСИИИ СНГ И Бывшего СССР (.ru .rf .ua .by .uz .kz .ge .az .lt .md .lv .kg .tj .am .tm .ee) - 1500рос.руб
База доменных имён всего мира (более 285 000 000 доменов) - 2500рос.руб

База e-mail юр.лиц РОСИИИ СНГ И Бывшего СССР(e-mail).Более 7 000 000 адресов. -2500рос.руб

База e-mail физ.лиц РОСИИИ СНГ И Бывшего СССР (Имя,фамилия,дата рождения,регион). Более 10 000 000 адресов. - 2000рос.руб
База e-mail физ.лиц (по интересам более 20 рубрик, более 20 000 000 email (Имя,фамилия,дата рождения,регион). - 2500рос.руб


Так же соберём базу ЮРИДИЧЕСКИХ ЛИЦ по Виду деятельности или региону
Так же соберём базу ФИЗИЧЕСКИХ лиц по интересам, региону или возрасту

Все базы из списка - 9 900 р
Ещё больше баз на сайте - http://base-all.ru/

Не отвечайте на это сообщение со своего ящика электронной почты, так как оно создано автоматически и никуда не дойдёт!
Используйте для связи: BASE-ALL.RU@YANDEX.RU TELEGRAM: @BASESNG SKYPE: BASE-ALL.RU
Цитувати         
Орест 17 жовтня 2018 14:33
РАССЫЛКА ПО ФОРМАМ ОБРАТНОЙ СВЯЗИ В 1 200 000 ФОРМ РОССИИ И СНГ - 3000 РУБЛЕЙ
РАССЫЛКА ПО ФОРМАМ ОБРАТНОЙ СВЯЗИ ЛЮБОЙ СТРАНЫ - 3000 РУБЛЕЙ ЗА 1 МЛН

Это рассылка по формам с сайтов , которые заполняются нашей программой.
письмо с вашим коммерческим предложением приходит на контактный E-mail организации.
При рассылках через форму ОБРАТНОЙ связи каждый сайт отправляет сообщение «сам себе» и поэтому все письма приходят во входящие!


-Гарантии,контроль рассылки и отчёт!


Не отвечайте на это сообщение со своего ящика электронной почты, так как оно создано автоматически!
Используйте для связи:
sviazs@bk.ru Telegram: @form2018 Skype: 2018form
Цитувати         
Дионис 18 жовтня 2018 01:48
Хотите больше продаж и клиентов?

Мы предоставляем любые базы по физическим и юридическим лицам России, Беларуси, Украины И СНГ
Обновление баз ОКТЯБРЬ 2018!

Базы Яндекс Карт России И СНГ
Базы 2 GIS России И СНГ
Базы доменных имён любой страны
Базы e-mail юридических лиц РОСИИИ СНГ
Базы e-mail физических лиц РОСИИИ СНГ
Базы телефонов России физических лиц
Базы из социальной сети Мой Мир
Базы из социальной сети Facebook

Соберём базу ЮРИДИЧЕСКИХ ЛИЦ по Виду деятельности или региону
Соберём базу ФИЗИЧЕСКИХ лиц по интересам, региону или возрасту

Ещё больше баз на сайте - http://base-all.ru/

Не отвечайте на это сообщение со своего ящика электронной почты, так как оно создано автоматически и никуда не дойдёт!
Используйте для связи: BASE-ALL.RU@YANDEX.RU TELEGRAM: @BASESNG SKYPE: BASE-ALL.RU
Цитувати         
Айсина 29 жовтня 2018 11:41
Добрый день!

Миллионы компаний из разных стран мира России и СНГ, разместили информацию о себе в поисковой системе ЮНИОТАЙМ.

https://uniotime.com/
http://юниотайм.рф

Поисковая система услуг и компаний ЮНИОТАЙМ - это не только инструмент пользователя для поиска услуг в своём городе, но и инструмент компаний для продвижения сайта в глобальных поисковых системах ЯНДЕКС и GOOGLE в ТОП 10.

Размещая информацию о компании или услугах Ваш корпоративный сайт получает повышенные коэффициенты индексации и ранжирования в глобальных поисковых системах.

Что мы сделаем для Вас:

1. Мы создадим до 100 уникальных, релевантных всем поисковым алгоритмам (более 800 факторов присвоения индекса) страничек с информацией о вашей компании и услугах.
2. На всех созданных страничках мы пропишем не только тематические ключевые запросы SEO но GEO для присвоения наивысшего коэффициента ранжирования поисковыми алгоритмами и повышения позиции в поисковой выдаче интересующих Вас регионов.
3. Теперь все поисковые алгоритмы (Королёв, Panda, Page Layout, Penguin и другие) начнут ранжировать созданные странички с присвоением наивысших коэффициентов по выбранной Вами геолокации.
4. Созданные нами странички с информацией о вашей компании, услугах, вакансиях, акциях и скидках займут достойные позиции в первых рядах поисковой выдачи ЯНДЕКС и GOOGLE - ТОП 10.
5. С этого момента целевой трафик глобальных поисковых систем по тематическим запросам будет направлен на ваш корпоративный сайт.
6. Теперь у Вас отпадает необходимость в проведении работ вэб мастерами по улучшению поисковой выдачи вашего сайта и платной Яндекс Директ и GOGGLE Adwords рекламы.
7. ВЫ ПОЛУЧАЕТЕ КОЛОССАЛЬНУЮ ЭКОНОМИЮ БЮДЖЕТА НА ПРОДВИЖЕНИЕ КОРПОРАТИВНОГО САЙТА В ИНТЕРНЕТ С ПРИВЛЕЧЕНИЕМ ЦЕЛЕВЫХ КЛИЕНТОВ НА ВАШ САЙТ

Создание до 100 релевантных страничек с информацией о вашей компании и услугах, а также настройка SEO для поисковой выдачи у нас стоит всего 14 000 рублей за годовое обслуживание.

У НАС САМЫЕ НИЗКИЕ ЦЕНЫ НА УДЕРЖАНИЕ ПОЗИЦИЙ В ТОП 10!

Для оплаты по тарифному плану, размещения информации о Вашей компании с выдачей в ТОП 10 поисковых систем а также привлечения целевого трафика, перейдите по этой ссылке: https://uniotime.com/pricing/

Для уточнения деталей и помощи специалиста, пожалуйста свяжитесь с нами через форму обратной связи на нашем сайте.

С уважением,
Поисковая система «ЮНИОТАЙМ»
тел: + 7 495 118 26 47
Цитувати         
натальюшка 30 жовтня 2018 08:22
Здравствуйте!


Прошу обратить Ваше внимание на услуги Типографии А2.

Цифровая печать.
Офсетная печать.
Шелкотрафаретная печать.
Изготовление коробок.
Изготовление бумажных пакетов.

Наша продукция:
Визитки, листовки, буклеты, брошюры, каталоги, календари, этикетки, наклейки,
бумажные и полиэтиленовые пакеты, коробки из картона и многое другое.
Сотрудничаем со службами доставки по регионам РФ.
Подробнее смотрите на нашем сайте: http://www.tipografiya-a2.ru/
Письмо сгенерировано автоматически и не требует ответа.
Для обратной связи пишите на эл. почту: tipo3@bk.ru

В связи с расширением типографии и модернизацией парка оборудования мы рады предложить свои услуги как нашим старым друзьям-партнерам, так и новым клиентам. Уже более 15 лет наша типография успешно растет и развивается на рынке производства рекламной и представительской полиграфической продукции. За эти годы вместе с нашими клиентами мы прошли путь от небольшой типографии до современного полиграфического комбината, оснащенного новейшим оборудованием, которое позволяет нам гарантировать высокое качество выпускаемой продукции и строгое соблюдение сроков выполнения заказа.

Благодаря приобретению печатной машины с технологией нового поколения Anicolor, берем в работу заказы от которых отказываются другие типографии из-за высокой сложности печати.

Клиенты, печатающие средними и малыми тиражами в данном формате и нацеленные на сокращение затрат, не пропустят новое предложение Типографии А2.

Для сравнения цен на услуги типографии предлагаем выслать ответное письмо с техническим заданием, которое Вы планируете или уже отпечатали в другой типографии.


С уважением к Вам и вашему бизнесу
ООО "Типография А2"
Кавказский б-р, 59
+7 (495) 741 8956
+7 (916) 444 4233
http://www.tipografiya-a2.ru/
tipo3@bk.ru

НЕ НУЖНО БОРОТЬСЯ ЗА СЧАСТЬЕ - МОЖНО ПРОСТО ВЫБИРАТЬ СЕБЕ ВАРИАНТ ПО ДУШЕ.
Цитувати         
ДОДАТИ КОМЕНТАР
Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Текст коментаря:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Код: Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду
Введіть код: