» » ЕМ В БДЖІЛЬНИЦТВІ

ЕМ В БДЖІЛЬНИЦТВІ

Медоносні бджоли — одні з найдревніших мешканців нашої планети, здавна привертали увагу людей своєю основною продукцією — медом і воском.
Бджолиний мед — цінний харчовий продукт, який має лікувально-дієтичні властивості. Другий за значенням продукт бджільництва — віск. Крім цих традиційних продуктів, бджоли виробляють також такі біологічно активні речовини, як маточне молочко, прополіс і бджолину отруту, які знайшли широке застосування в косметологічній і медичній практиці. До біологічно активних речовин можна віднести й квітковий пилок, що збирають бджоли.
Для одержання продуктів бджільництва високої якості необхідно постійно поліпшувати загальний стан бджолиних сімей, проводити захист від хвороб і шкідників бджіл. Слід зазначити, що бджоли дуже чутливі до забруднення навколишнього середовища. Тому захист їх від численних ворогів (паразитів, хижаків) і хвороб варто проводити, по можливості, біологічними засобами природного походження, які не мають негативної дії на самих бджіл й якість вироблених ними продуктів. Такі засоби дає змогу створювати сьогодні одна з найперспективніших галузей господарства — біотехнологія, більшість продуктів якої одержують за допомогою природних мікроорганізмів (бактерій) і властивих їм біологічних процесів ферментації, у результаті яких утворюються різні сполуки (кислоти, спирти, біологічно активні речовини), що пригнічують ріст і розвиток інших видів мікроорганізмів й забезпечують виживання організму-носія корисних мікробів.
Особливе місце в біотехнології займає "Технологія ефективних мікроорганізмів (ЕМ-технологія)", створена в 1983 р. у Японії й уведена у світову практику в 1989 р. В Україні ЕМ-технологія впроваджується з 2001 р. Офіційним представником EMRO в Україні є ТОВ «ЕМ Україна» яка впроваджує технологічні прийоми використання біопрепаратів, заснованих на застосуванні живих культур ефективних мікроорганізмів.
В Україні таким препаратом є комплексний пробіотик - ЕМБІОТИК.
До складу препарату ЕМ входить велика група співіснуючих в одному поживному середовищі у вигляді винятково стійкої біокультури корисних мікроорганізмів, основу якої становлять фотосинтизуючі бактерії , молочнокислі бактерії (лактобактерії), . Крім них, до складу препарату входять біфідобактерії, дріжджі й деякі спорові бактерії, які є в природному середовищі проживання. Ці мікроорганізми є представниками здорової мікрофлори шлунково-кишкового тракту живих організмів, забезпечуючи ефективне травлення й усмоктування вітамінів, і антагоністами гнильної й гноєтворної мікрофлори (збудників гострих кишкових інфекцій), а їхні продукти життєдіяльності позитивно впливають на організм тварин, птахів і комах, зміцнюючи їхній імунітет, та мають антибіотичну (захисну) дію.
Як показали результати перевірок ефективності препарату ЕМБІОТИК на медоносних бджолах, проведених на кафедрі прикладної біології Харківської державної зооветеринарної академії і фахівцями Німеччини, ЕМ-препарати — ефективний біологічний засіб для: 
-підгодівлі бджіл;
-підвищення інтенсивності медозбору; 
-захисту бджолиних сімей від хвороб і шкідників, зокрема від американського гнильцю (ВасіІІusІаrvае), європейського гнильцю (ВасіІІusрluton та ін.) нозематозу (Nоsemaаріs), кліща, запобігання кальцинуванню розплоду.
Вони забезпечують зменшення зимового відходу бджіл, більш ранній і більш інтенсивний весняний обліт бджіл, стимуляцію бджолиної матки на збільшення відкладання яєць. Препарат ЕМБИОТИК збільшує медоносну продуктивність, поліпшує якість меду.
Крім того, медоносні рослини, оброблені ЕМ-препаратом, мають значно більше зав'язей, вищий врожай і триваліше плодоносіння. Вони залучають значно більше бджіл, що значно підвищує медозбір.
Застосовується препарат — під час осіннього й весняного підгодовування бджіл для стимулювання загального стану бджіл, а також для обробки сімей з метою їх біологічного захисту. 
Способи застосування:
  1. Додавання ЕМБІОТИК у воду. Для напування бджіл додавати 200 млЕМ-препарату на 10 л води (нехлорованої!) один раз на 3 дні. Цю суміш бджоли охоче вживають, віддаючи перевагу саме їй, а не звичайній воді зі струмка або ставка. 
  • Підгодовування бджіл на зиму 20 млЕМ-препарату на 10 л цукрового сиропу. Підгодовують бджіл упродовж 7 днів. ЕМ-препарат додавати через день. Цукровий сироп готують з розрахунку 2 частини цукру на 1 частину води. 
  • Весняне підгодовування. Триває 3—4 дні, для стимуляції відкладання маткою яєць. ЕМ-препарат при нормі 10 мл на 1 літр додавати щодня. 
  • Осіння обробка сімей. Обприскують, при нормі 2 млЕМ-препарату на 1 л води, 2 рази перед зимівлею бджіл, з нормою витрати робочого розчину 20 – 25мл на одну вуличку. Обприскувати вранці або ввечері по бджолах. Обробляти до або після препарату «Тактик». 
  • Весняна обробка сімей. Обприскують один раз до обльоту бджіл. Норми витрати ЕМ-препарату й технологія застосування така ж, як і під час осінньої обробки. 
  • Обробка сімей проти вароатозу. Кліщ вароа — це паразит, який, потрапляючи до бджолиного вулика, завдає великої шкоди бджолам, особливо приплоду. Кліщ висмоктує у бджіл гемолімфу, тим самим послаблюючи їх. Застосування для боротьби із кліщами різних фармацевтичних препаратів призводить до відставання в розвитку бджіл і звиканню їх до різних біологічно активних речовин. 
  • Багато бджолярів для боротьби із кліщами використовують прийоми розпилення у вулику екологічно чистих органічних кислот, таких як мурашина або щавлева. Щавлева кислота у вигляді пари розноситься у вулику й, осідаючи, обпалює кліщам кінцівки й хоботок. Внаслідок цього вони не можуть триматися на бджолах, висмоктувати лімфу й гинуть. На самих бджіл та їхнє потомство такий метод лікування не має негативного впливу. Спільне регулярне застосування ЕМ-препарату з добавками щавлевої кислоти значно підвищує ефективність захисту бджіл від кліща вароа.
    Для досягнення позитивного ефекту, за наявності в бджолиних сім'ях розплоду, обробку парами щавлевої кислоти проводять тричі з інтервалом 10—12 днів. У тому випадку, коли розплід відсутній, обробляють один раз. Обробляти сім'ї рекомендується вранці (до початку обльоту бджіл) і ввечері. 
    Після обробки льотки слід закрити на 10—15 хв. Через 1,5—2 години після обробки парами щавлевої кислоти за звичайною технологією кожну рамку обробляють за допомогою обприскувача "Росинка" (або будь-яким іншим обприскувачем) робочим розчином ЕМ -препарату, приготовленим з розрахунку 10 мл препарату на 1 л води. Обробляти із двох боків рамок по бджолах, для того, щоб бджоли були покриті рівномірною росою. Ефективність такої обробки (щавлева кислота + ЕМБІОТИК) дорівнює 100%. 
    Після перезимівлі весняна ревізія бджіл показала такі результати: 
    1. У вуликах, де провели осінню обробку ЕМ-препаратом, у середньому кількість помору бджіл була на 33,4% менша, ніж у контролі. 
  • Ураженість бджіл кліщем вароа у вуликах з осінньою обробкою ЕМ-препаратом разом із препаратом "Тактик" була 5—7%, а у вуликах, де обробку ЕМ- препаратом не проводили, — 28—32%. 
  • Захворювання на нематоз і гнилець не спостерігалося взагалі. Постійне профілактичне застосування ЕМ-технології зміцнює здоров'я бджіл й в основному запобігає численним хворобам бджіл. 
  • З вуликів, оброблених ЕМ-препаратом, спостерігався більш ранній й інтенсивний обліт бджіл, що впливає на інтенсивність медозбору й на його обсяг. Спостерігалося також збільшення розплоду у вуликах, оброблених ЕМ-препаратом, у середньому на 0,5 рамки/вулик. Рамки із бджолами були чисті (неопроношені). 
  • Весняне підгодовування цукровим сиропом з додаванням ЕМ-препарату стимулює відкладання яєць маткою. Збільшення кількості яєць, порівняно з контролем, у середньому на 3 рамки на один вулик.
  • Випускають препарат ЕМБІОТИК у фасуванні по 1л, готових до використання (при розведенні водою в рекомендованих пропорціях. Він являє собою пробіотик у стані рідини (рідкий), де складальні його корисні бактерії різних штамів і видів перебувають в активному стані завдяки наявності поживного середовища.
    Потрапляючи в шлунково-кишковий тракт живого організму, вони здатні розмножуватися вже через 2 години. Крім того, рідкий ЕМ-препарат містить продукти життєдіяльності мікроорганізмів — незамінні амінокислоти, органічні кислоти, речовини, що стимулюють імунітет, ферменти й конферменти, стимулятори росту. Таким чином, рідкі пробіотики створюють мікробіоценоз, який благотворно впливає на представників нормальної мікрофлори й одночасно пригнічуюче діє на патогенні й умовно-патогенні мікроорганізми. Настільки вибіркова дія (на відміну від дії антибіотиків, які пригнічують всі мікроорганізми не перебираючи) — характерна риса й важлива перевага пробіотиків.
    Позитивний вплив пробіотиків на організм пояснюється ще й тим, що вони стимулюють ріст власної мікрофлори. Тому головна й кінцева мета прийому пробіотиків — відновлення власної мікрофлори живого організму. Цей процес потребує часу, цим і пояснюється тривалість курсів прийому пробіотиків.
    dle
    4-10-2016, 18:32
    529 переглядів
      
    Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.
    ДОДАТИ КОМЕНТАР
    Ваше ім'я: *
    Ваш e-mail: *
    Текст коментаря:
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
    Код: Включіть це зображення для відображення коду безпеки
    оновити, якщо не видно коду
    Введіть код: